Rippl-Rónai Múzeum
Fekete István Látogatóközpont - Deseda
Gyorskereső

A Deseda élővilága

Békalencse, vízi pásztor, fakopáncs – A Deseda élővilága

A közvetlenül a vízpartra tervezett kiállítási épület egyedi építészeti megoldással egy hajót formáz, amely orrával a víz felé fordul. Állandó kiállításunk a Deseda-tó változatos élővilágába enged betekintést a látogatóknak, számos attrakcióval és interaktív elemekkel szolgálva az aktív ismeretszerzést és kikapcsolódást.

A Látogatóközpont bejáratánál közvetlenül egy hatalmas térképet találunk a Deseda-tóról, amelynek alapja egy légifotó, s a látogatók az információs pultba épített nyomógombok segítségével tájékozódhatnak a Deseda környéki objektumok (pl. kerékpárút, túraútvonalak, játszóterek, parkolók… stb.) elhelyezkedéséről.

A kiállítótérbe lépve egy másfél méteres kecskebéka modell vezeti be a látogatókat a Deseda-tó vizes élőhelyeinek – nyílt víz, vízpart, mocsárrétek növény- és állatvilágának – bemutatására szolgáló vitrinekhez. A kiállítóterem közepén egy hatalmas akváriumban testközelből csodálhatjuk meg a tó jellegzetes növényevő és ragadozó halait.

A földszinti kiállítótér déli oldalán a vizek, vízpartok élővilágát, míg az északi oldalán az erdők növény-, állatvilágát és jellemző gombafajait ismerheti meg a látogató.

A kiállítás központi látványeleme az épület csúcsában elhelyezkedő, épített tölgyfa, amely az épület teljes magasságát kitölti. A dioráma alsó részén erdei, mezei és zsombékos élőhelyet láthatunk a rájuk jellemző életközösséggel. A földszinten a tölgyfa alatt egy alagútban a bebújásra vállalkozó látogatók egy rókakotorékot és ebben alvó rókakölyköket, s a talajszintben élő élőlényeket (közönséges vakond, cserebogár pajorok, földigiliszta) figyelhetnek meg.

A felső szinten lévő galériáról pedig a lombkorona és madárvilága tárul elénk. Itt – sok más mellett – láthatunk egy a tojásaira vigyázó egerészölyvet, egy épp mókusra vadászó nyusztot és egy a fát kopogtató fakopáncsot. A lombkorona élővilágát bemutató emeleti vitrinek mellett egy 1 m magas fatörzs-szelet található, benne odúval, aminek mélyén egy pihenő mókust lehet megsimogatni.


Elérhetőségeink


Nyitva tartás:

04.01.-10.31.: 10-18 óráig, hétfőtől - vasárnapig
10.31.-04.01.: 10-16 óráig, hétfő kivételével minden nap!

Belépőjegy árak:

Teljes árú: 800 Ft/fő
Kedvezményes: 400 Ft/fő
Családi jegy: 1700 Ft
Csoportos jegy (10 fő felett): 700 Ft/fő (teljes árú), 350 Ft/fő (kedvezményes)
Szakmai tárlatvezetés: 2800 Ft (előzetes bejelentkezés szükséges)

Kaposvár kártyával további kedvezmények!

Elérhetőségek:

deseda@smmi.hu
ust.norbert@smmi.hu
ustnorbert.smmi@gmail.com

Tel.: Üst Norbert, kiállítóhely koordinátor: 20/310-2639
       foglalásokhoz: 30/8696-051

 

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás